Heikki Kolehmainen

Pilapiirroksia kaikkialle

Median ympäri länsimaita tulisi julkaista viikkojen ajan, uudestaan ja uudestaan, aina vain lisää profeetta Muhammedia esittäviä pilapiirroksia, kunnes riski olisi jakautunut tasaisesti koko länsimaiseen yhteiskuntaan. Toisin sanoen uskonnollisia pyhyyksiä tulisi kohdella samoin kuin kaikkia muitakin aiheita länsimaisessa mediassa: uutinen on uutinen ja siitä kerrotaan kaikki ja niin kauan kuin yleisön mielenkiintoa piisaa. Vain siten saadaan yksittäisiin ihmisiin kohdistuva ajojahti loppumaan ja viestitettyä fanaatikoille, ettei heidän väkivalloin vaatimaansa erityiskohteluun juuri heidän uskonnollisia pyhyyksiään kohtaan suostuta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... uudestaan ja uudestaan, aina vain lisää profeetta Muhammedia esittäviä pilapiirroksia..."

- Eeeeiiih! Ainakaan minä en suostu katselemaan lehdistä pelkkää pilapiirtelyä. Haluan uutisia kotimaasta, urheilujuttuja ja pörssikatsauksia. Kuolinilmoituksia en halua olla varsinaisesti vaatimassa, koska kuolema on periaatteessa murheellinen tapahtuma, mutta kun kuolleisuus on lopulta sata prosenttia, haluan nähdä vainajien nimet sanomalehdestä.

Median on pakko ottaa huomioon meidätkin, jotka emme ole kiinnostuneita uskonnollisista pilapiirroksista. Palstamillimetrejä on rajallinen määrä.

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen

No tähän mennessä yksikään suomalainen media ei ole tainnut julkaista yhtäkään profeetta Muhammedia esittävää pilapiirrosta. Ja päätös olla julkaisemmatta niitä, on toimitusten eikä yleisön. Sillä hetkellä, kun länsimaiden 50-100 suurinta lehteä julkaisisivat kuvat, joiden tekijöitä on murhattu ja uhattu murhata, ja seuraavalla viikolla lisää uusia kuvia, olisivat fanaatikot vihdoin mahdottoman tehtävän edessä.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Helsingin Sanomat ja Hbl julkaisivat Charlie Hebdon kannen, sen jälkeen kun asiasta oli huomautettu kommenttiosioissa.

Satiirissa ei ole tarkoitus pilkata ihmisten uskonnollisia tuntemuksia vaan auktoriteetteja. Kaikki ihmiset eivät tästä tunnetusti pidä, mutta se kuuluu länsimaiseen sananvapauteen.

Kööpenhaminan ammuskelut on kerta kaikkiaan vastustettavaa ja mahdotonta. Toivottavasti kukaan ei tule enää selittämään mitään "syrjäytymisestä" tai rasismista.

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen Vastaus kommenttiin #3

Myös ihmisten pyhinä pitämiä asioita täytyy voida pilkata. Alla filosofian tohtori Tiina Raevaaran yksi niistä harvoista suomalaisista kolumneista, joissa asia ymmärretään.

"Kuinka puolustaa ihmisen oikeutta jumalanpilkkaan?

Helppoa se ei ole. Miksi lainsäädännön pitäisi muka turvata se, että ihmisillä on oikeus sanoa toisia ihmisiä loukkaavia asioita? Miksi pitäisi suojata ihmisten oikeus piirtää pilkkaavia kuvia toisille pyhistä asioista?

Ensinnäkin lainkohta on vaikeasti tulkittava, ja kun tarkastelee viime vuosina asioista tulleita tuomiota ja toisaalta syyttämättä jättämisiä, tulee olo, että varsin kaltevalla pinnalla liikutaan. Liika tulkinnanvaraisuus ei tee lainsäädännölle hyvää.

Toisaalta kaikkien uskonnot ja katsomukset eivät ole yhtä suojattuja. Uskonrauhalla on haluttu turvata suuria ja vakiintuneita uskontoja. Lentävän spagettihirviön palvoja ei koskaan saa samanlaista suojaa uskonnolleen, vaikka hänen uskonsa olisi kuinka lujaa ja vilpitöntä." Lue lisää: http://suomenkuvalehti.fi/jutut/mielipide/kolumni/...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Valitettavasti ensimmäinen reaktio menee toiseen suuntaan.

"Tanskan isku säikäytti – uhittelun kohteeksi joutunut helsinkiläinen kirjakauppa piilotti Charlie Hebdo -lehdet"

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1423976236188#kommentit

Kirjakauppa on toinen Suomessa, joka on ottanut valikoimaansa Charlie Hebdo-lehdet. Viime viikolla liikkeessä vieraili kolme nuorta miestä, jotka kritisoivat lehtien esillä oloa. Nyt Tanskan iskujen jälkeen lehdet siirrettiin näyteikkunasta syrjemmälle turvallisuussyistä.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Ok. No, tuossa hesarin jutussa puhuttiin vain kahdesta kirjakaupasta Suomessa, joilla on valikoimissaan ko. lehti. Ehkä siinä tarkoittettiin perinteisiä kivijalkakauppoja, ei nettikauppaa.

Käyttäjän heikkikolehmainen kuva
Heikki Kolehmainen

Mielestäni Suomessa kohdellaan liian silkkihansikkain kaikkea uskontoon liittyvää. Meillä oli hetki sitten neljän "suuren" puoleen puheenjohtajissa kolme tunnustuksellisia kristittyjä (Urpilainen, Soini ja Sipilä). Kun eurovaalien alla kyselin kokoomuslaisilta ehdokkailta, kuka heistä olisi ateisti ja ajaisi sekulaaria eurooppalaisuutta, ei saanut kuin kummastuneita katseita. Elämme täällä Euroopan koilliskulmalla ja pienelle kielialueelle eristettyinä hieman menneisyydessä - vähän samaan tapaan kuin Irlannin abortinvastustajat omalla erillisellä saarellaan, vaikka heillä ei kielimuuria olekaan.

Toimituksen poiminnat